Principis de neurociència i psicologia de l’aprenentatge per a docents
Descripció de l’activitat
Aquest curs presencial pretén apropar els docents a alguns dels descobriments científics en el camp de la psicologia cognitiva i la neurobiologia de la memòria i l’aprenentatge, amb l’objectiu de proveir-los de coneixements que puguin contribuir a fonamentar les seves pràctiques amb base en l’evidència.
El curs va dirigit a mestres i professors d’Educació Infantil, Primària, Secundària i Batxillerat que estiguin interessats a obtenir una visió àmplia de les principals conclusions que la recerca ha revelat sobre com aprenen les persones que poden ser transferides a les aules.
Objectius
- Obtenir un coneixement bàsic sobre els fonaments de les ciències de l’aprenentatge i les principals línies de recerca educativa, en l’àmbit de la psicologia cognitiva, la psicologia del desenvolupament i la neurobiologia.
- Realitzar una aproximació als principals descobriments de la neurociència i la psicologia de l’aprenentatge que poden tenir aplicació pràctica en el context escolar.
- Identificar algunes pràctiques docents que es recolzen sobre coneixements amb base científica sobre com aprenen les persones i que potencien un aprenentatge significatiu i durador en els alumnes.
- Identificar algunes estratègies i teories educatives que no compten amb suport científic (mites educatius).
Programa
Mòdul 1. Els processos cognitius de l’aprenentatge
- Entendre què és la memòria i quins tipus d’aprenentatges suporta.
- Comprendre com s’organitza i com es construeix la memòria.
- Identificar les pràctiques educatives que són coherents amb la naturalesa de la memòria i amb els mecanismes que regeixen l’aprenentatge significatiu.
Mòdul 2. Els factors socio-emocionals de l’aprenentatge
- Identificar el paper dels factors emocionals en l’aprenentatge.
- Comprendre les bases de la motivació.
- Conèixer les estratègies educatives que potencien l’aprenentatge per mitjà de la gestió de les emocions i dels factors que determinen la motivació.
Mòdul 3. Les bases biològiques de l’aprenentatge
- Obtenir unes nocions bàsiques sobre les estructures i els fenòmens neurològics principals que sustenten l’aprenentatge i la memòria.
- Conèixer els principals factors biològics que poden condicionar l’aprenentatge en les diverses etapes de la vida.
- Comprendre les principals etapes del desenvolupament del cervell des de la primera infància fins a l’adolescència i la seva relació amb els diferents tipus d’aprenentatges.
Mòdul 4. Mites i evidències en el camp educatiu
- Conèixer quines pràctiques educatives reben el recolzament d’evidències neurobiològiques i els principals mites pseudocientífics presents en el camp educatiu.
- Promoure el pensament crític i una actitud reflexiva davant les metodologies d’aprenentatge.
Metodologia de treball
Aquest és un curs presencial amb una part telemàtica (activitat final). La part presencial inclou l’exposició de conceptes i el treball en grup en diverses activitats, així com debats amb el grup classe al complet. L’activitat final consisteix en un treball de reflexió a realitzar per cada participant que serà corregit pels tutors.
Tutors del curs
- Marta Portero Tresserra (Universitat Autònoma de Barcelona)
- Héctor Ruiz Martín (International Science Teaching Foundation)
Característiques
- Destinataris: Docents d’Infantil, Primària, ESO i Batxillerat.
- Modalitat: Presencial + 4 hores telemàtiques
- Hores de durada: 20 hores.
- Horari: Del 6 al 9 de juliol de 2020, de 9.30h a 13.30h.
- Lloc: Facultat de Medicina UB (C/ Casanova 143)
- Nombre de places màximes per edició: 40
Cost de la matrícula
El cost de la matrícula és de 195€.
Bibliografia
Carballo, A. & Portero, M. (2018). 10 ideas clave. Neurociencia y educación: Aportaciones para el aula (Vol. 27). Barcelona: Editorial Graó.
Ruiz-Martín, H. (2020). ¿Cómo aprendemos? Una aproximación científica al aprendizaje y la enseñanza. Educación basada en evidencias (Vol. 1). Barcelona: Editorial Graó.